Home Hoogbegaafd algemeen Hoogbegaafd geloven Agenda Contact
 
 
 
Hoogbegaafd in het algemeen
Er wordt over hoogbegaafdheid verschillend gedacht.
 • Mensen die hoogbegaafdheid alleen van horen zeggen kennen, hebben over het algemeen vooroordelen:
   - Zo is volgens een aantal van hen iemand pas echt hoogbegaafd als hij met een boekje op de bank zit en het contact met anderen is kwijt geraakt. De nerd zoals we hem kennen van programma's als "the beauty and the nerd" (een realityserie waarin acht mooie, naïeve vrouwen worden gekoppeld aan intelligente, niet sociale mannen).
   - Anderen denken weer dat ouders van hoogbegaafde kinderen met hun neus in de wind en hun handen achter hun revers door de wereld lopen en vooral aan iedereen willen laten zien hoe goed hun kind is.
   - De Nederlandse cultuur is o.a.: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Daardoor worden mensen die iets boven het maaiveld uitdreigen te komen eerst vriendelijk doch dringend verzocht “normaal” te doen. [Ieder mens is uniek en “normaal” is daarom het gemiddelde van alle afwijkingen.] Doet iemand daarop niet “normaal”, dan wordt hij of zij geholpen het hoofd niet boven het maaiveld uit te laten komen.
   - Verder zijn er mensen die hoogbegaafdheid een luxe probleem vinden. Zij kunnen zich niet voorstellen dat hoogbegaafden problemen hebben en daarom mogen ze geen aandacht krijgen en moeten hoogbegaafden zich aanpassen.
 • Mensen die hoogbegaafd zijn, komen er vaak pas achter dat ze hoogbegaafd zijn als er problemen zijn. Zij kunnen vaak niet geloven dat ze hoogbegaafd zijn, want ook zij denken dat hoogbegaafden, sociaal arm zijn en met hun neus in de boeken zitten. Echter al lang is duidelijk dat hoogbegaafd-zijn meer is dan een IQ > 130. Een aantal goede website hierover zijn: www.hiq.nl en www.xi2.nl


 • www.hiq.nl geeft een overzicht van signalen bij volwassenen en bij kinderen, zoals... (Lees verder)

  www.xi2.nl heeft een prachtig overzicht gemaakt, (waaronder):
 • Vijf kenmerken voor Extra Intelligentie (Xi) – hoogbegaafd-zijn... (Lees verder)
 • Vijf kenmerken voor Extra Intelligentie (Xo) – hoogbegaafd-zijn... (Lees verder)
 • Mary Jacobson in “the Gifted Adult”: hoogbegaafden zijn op drie fundamentele manieren anders, nl... (Lees verder)
 • En zeer herkenbaar voor alle hoogbegaafden zijn de top-10 verwijten en de reacties daarop... (Lees verder)

 •  
   
       
   
  © 2004-2019 Hoogbegaafdgeloven.nl
  Concept en Realisatie: Heinosoft
  Home
  Contact